En tisdag på Vässarö

Träck-track, här handlar det om älgen - skogens konungDe ledare som ansvarar för frukosten går upp c:a 6.45 för att väcka de scouter ur senior samt junior/patrull som är utsedda att vara medhjälpare under dagen. Som exempel på en dags sysslor för dessa kan vara vedhuggning, vattenhämtning, assistenter i köket (skala, hacka, duka, torka av mm). Vedspisarna samt vattenkokaren ska också tändas och hållas vid liv. Efter att gröten är kokad, bröd och kylvaror samt andra frukosttillbehör framtagna är det dags att vecka övriga i lägret, klockan är då 08.00 och en kortare samling kring flaggstången sker. Efter att alla scouter har kommit görs en kontroll att ingen mår dåligt och att allt för övrigt fungerar bra. Svenska flaggan hissas och därmed har dagen startat. En kortare information sker där nästa tidpunkt för samling ska ske och hur scouterna skall vara utrustade för kommande aktivitet. Tisdagens vedpatrull ur juniorDärefter utses vilken patrull som får frukost först och alla ”rusar” mot köket.

Havregrynsgröten tog slut även idag, detta trots att vi ökade på antal portioner ytterligare. I morgon kommer vi förmodligen att koka gröt på runt två kilo gryn, vi får se om det räcker.

Elin tar sig över apbronEfter frukosten är färdig så diskar alla sina mattillbehör och gör sig i ordning för kommande samling. Idag så ska patrull och senior gå trapperspåret. De samlas 09.00 för att sedan gå till starten som uppdelad på två tillfällen, 9.30 resp. 9.50. Under tiden så har juniorgänget samlats kl. 9.30 för att gå Träck-track. Precis som namnet antyder så handlar det om spillning efter djur samt allmän kunskap om olika landbaserade djur som vi har i Sverige. Det kan vara namn, horn, köttätare, växtätare, päls mm mm. De djur som det bl.a. handlade om idag var älg, rådjur, skogshare, fälthare, räv, grävling m.fl. Juniorerna går tillbaka till lägerplatsen för lite fri lek tills lunchen serveras.

Karla håller koll på de sina

Förväntansfulla besökare anländer med GrisslanI dag så har vissa av scouterna även besök av sina släktingar. De flesta anlände med båten som avgick kl. 11.00 från Ellan. När besökarna väl är framme vid lägerplatsen runt 11.45 så har även det första gänget som gick trapperspåret kommit tillbaka. Samtidigt så håller matansvariga ledare tillsammans med de ”scoutassistenter” som finns på plats för fullt på med att tillaga lunchen. Efter att lunchringningen och samlingen har avklarats så ansluter det sista gänget från trapperspåret till matkön.

Här går det undan i linbanan

Efter lunchen så ska juniorerna tillsammans med sina ledare segla storbåt, efter indelning i sex olika båtlag så för skepparen ut oss till våra segelbåtar.

Där informerar han/hon om vad som ska ske samt vad vi förväntas hjälpa till med. Nu tar vi oss ut ur hamnenDet handlar om att hissa försegel, paddla ut oss en kortare bit innan vi får vind i seglet samt hissa storseglet. När skepparen har fört oss ut ur hamnen så lämnar han/hon över rodret till någon annan i båten för att därefter på enklare sätt förklara för scouterna hur vinden och seglen ska förhålla sig till varandra för att få ut maximal fart. Mot öster så ser vi fyren Märket och då vet att strax där bortom ligger Finland och Åland. När vi har seglat runt öarna i närheten av Vässarö ett par timmar så är det dags att gå mot hamnen för att angöra bryggan. Skepparen tar över rodret för att på ett säkert sätt för oss hem igen utan att hälsa på någon sten eller grynna. Vi bistår med att reva segel , ta mot vid bryggan osv. Efteråt så traskar vi nöjda tillbaka till vår lägerplats för att ånyo påbörja matlagning, denna gång ska det vara middag och det som serveras idag är kebabkött, med ris och pitabröd samt grönsaker. Det var stor åtgång på maten och i princip så kan vi säga att faten blev tomma när alla hade ätit sig mätta.

Under em. så sysselsatte patrull och seniorscouterna sig med Sjömaningslådan.  I den finns det beskrivning för hur man gör

  • ögonsplits
  • kortsplits
  • sydd tagling
  • segelmakartagling
  • valknop

Efter middagen så är det dags för besökarna att åka hem, de traskar tillsammans med sina barn upp till djuphamnen där de blir avvinkade.

Kvällen är fri tid för de flesta, en del väljer att spela bordsspel, kortspel eller läsa. Andra går till havet för att fiska eller bada. En del bara gör ingenting. Strax före kl. 21.00 rings det i klockan och de som är hemma ställer upp i scoutskjorta och halsduk för att hala flaggan.  I kväll är det även flera som har tänkt sig att besöka bastun, den ligger fint vid havsbrynet med panoramafönster ut över fjärden. Mellan kl. 21-22 så är det dambastu, mellan 22-23 herrbastu och därefter mixat. Just i kväll är det även en av de schweiziska kårerna som har sin sista kväll här. De har tänkt sig en kväll vid havet i närheten av bastun.

Som vanligt så är det sedan dags för kvällsmackan med choklad runt 22.00 och därefter intagande av sovsäck. Nu är klockan mycket så det får bli fler bilder från tisdagen i morgon.

God natt!

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: