Torsdag bland stenar och bunkrar

I dag tog gröten slut igen vid frukosten, trots att vi gjorde den på fyra liter gryn och åtta liter vatten så fick vi ledare skrapa ur det sista ur kastrullen. Kul tycker vi fortfarande att barnen är så duktiga på att äta gröt.

Samling inför paddlingenEfter en lite stressig morgon så stod juniorgänget vid kanotbryggan kl. 9.30 beredda att ge sig ut på böljorna de blå. Vi började med 30 min grunder i kanoting för att därefter köra kanotorientering till ett tiotal kontroller mellan öarna.

Vy från utsidan av en av utsiktshålen

Vy från utsidan av en av utsiktshålen

Patrull och seniorgänget begav sig till den södra delen av ön för att gå ett bunkerspår. Det handlade om att gå runt och besöka det före detta Vässaröbatteriet. Batteriet var ett 7,5 cm m05-10 batteri eller 7,5 cm m/äldre, som det också brukar kallas. Denna pjästyp var ursprungligen artilleri på de gamla koleldade jagarna. Bemanningen i batteriet var 70 soldater ur kustartilleriet med uppgift att skydda Sveriges territorium.

Utsikt från insidan

Utsikt från insidan

Batteriet är nu nedlagt sedan slutet av 1970-talet. Marken ägs fortfarande av Fortifikationsverket och diskussioner har pågått sedan nedläggningen om hur denna kan övertas av scouterna, förhoppningsvis kan en lösning komma till stånd de närmsta åren.

Lunchen i dag bestod av kassler med pasta och till kvällen blir det grillspett med fläskfile, köttbullar mm.

Pirater på öppet vattenUnder em. har scouterna börjat plocka i ordning på sina personliga saker samt städat sina tält. Ledarna har påbörjat packning av materielen som ska med hem igen. Vi kommer redan i kväll att forsla över en traktorkärra med intedenturmateriel till fastlandet för att allt ska gå snabbare i morgon fm.

När scouterna är färdiga med sina tält så har de möjligheten att använda bastun och badbryggan med badflotte i närheten av vår lägerplats. Förhoppningsvis så kommer även ledarna att hinna med det.

I kväll så får vi också hjälp av personalen på Vässarö att anordna ett avslutningslägerbål för Hovsta och Engelbrekt. Det blir själva slutklämmen på lägret.

Lägerbål

Lägerbål

Innan nedkrypning i sovsäckarna så serveras som vanligt choklad och smörgås.

Lägerbålseld

Lägerbålseld

Se upp där framme, nu kommer viVädret ja, har egentligen inget mer att skriva om det. Klarblå himmel och svaga vindar redan från tidig morgon, dvs. ganska varmt.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: