Scouting

Scouting är en ungdomsrörelse som finns över hela världen. Tillsammans är vi 38 miljoner medlemmar!
Scouternas tanke är att barn och unga ska få möjlighet att utvecklas mentalt, fysiskt, socialt och andligt genom scoutmetoden.

I Sverige finns det cirka 100 000 scouter fördelade på 5 olika scoutförbund. Svenska Scoutrådet är en paraplyorganisation och verkar som ett samarbetsorgan för de olika förbunden.

Svenska Scoutförbundets verksamhet är öppen för alla oavsett religion eller nationalitet. Svenska Scoutförbundet, som har demokratisk grundsyn, är partipolitiskt fritt och tillåter ej partipolitisk påverkan, men ser politisk medvetenhet hos medlemmarna som angelägen.

Svenska Scoutförbundet har idag cirka 60 000 medlemmar fördelade på 630 lokala scoutkårer och 30 distrikt.

Mål

Svenska Scoutförbundet är enligt dess stadgar en självständigt arbetande ideell förening med uppgift att:
– Ge barn och ungdomar en fostran i scoutlagens anda.
– Hjälpa medlemmar att i samverkan med andra utvecklas som individer och medmänniskor med samhällsansvar.
– Ge medlemmarna kunskap och ansvarskänsla för miljön.
– Genom friluftsliv väcka känslan för naturen.
– Som en del av världsscoutrörelsen verka för medvetenhet och förverkligande av FN:s deklarationer om de mänskliga rättigheterna

Metoder

Lära genom att göra

I scouterna får var och en utifrån sin egen förmåga prova på de olika programpunkterna som erbjuds, genom att själv prova olika lösningar. Naturligtvis finns det vuxna ledare som ger stöd utan att förta den spänning man upplever när inte alla svar är skrivna.

Den lilla gruppen (patrullen)

I scouterna arbetar vi i små grupper. Att den lilla gruppen främjar möjligheterna till personlig utveckling och ett gott självförtroende har man kommit fram till under de senaste åren, men detta har scouterna redan gjort sedan 1907. Det egna ansvaret i gruppen stegras naturligtvis med ålder och kunskap. Det är inte ovanligt att dessa patruller blir ett kamratgäng många år framåt.

Friluftsliv

Naturligtvis är vistelse i skog, mark och sjö en stor del av vår verksamhet. Det är här vi får de upplevelser som känns så sköna att bära med sig i livet. Många barn och ungdomar saknar idag dessa upplevelser och äventyr. Möjligheterna till spänning och äventyr är oändliga när man är ute. Äventyr för de minsta kan vara att för första gången göra en endags-utfärd till skogen och göra en stor lägereld. För de lite äldre kan det vara den första egna hajken där det kan bli både bergsklättring, forsfärder, segling och paddling.
För de vuxna kan så småningom äventyret bestå av att resa ut i världen och träffa andra scouter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: